Skip to content
Home » Blog » Beskorisna naprava

Beskorisna naprava

Izraz beskorisna naprava upućuje na to da ču pričati o nekoj napravi za koju mislim da je beskorisna. No ispada da je beskorisna naprava dosta zanimljiva stvar. Istina je da ne radi ništa korisno, odnosno beskorisna je.

Svatko je na internetu barem jednom vidio stvar o kojoj pričam. Kutija koja ima na sebi jedan prekidač, i kada stisnemo taj prekidač, odnosno kad ga uključimo. Iz kutije izađe mala poluga koja taj isti prekidač gurne u drugom smjeru odnosno isključi ga. Dakle radnja beskorisne naprave je da se isključi kad ju netko uključi.

Čovjek bi se pitao zašto je to zanimljivo? Možda nekima i nije. Ali ako pređemo preko toga.

Pitanje se postavlja kako je to napravljeno? Dali je unutar kutije puno žica i komplikacija?

Vidjet ćemo ubrzo da nije. Svega par žica i 4 komponente spojene na jednostavan način. Izgleda jednostavno ali tek kad vidiš shemu. Nema šanse da će netko tek tako skužiti spoj bez sheme. Na stranici falstad.com moguće je složiti simulaciju sheme, i to sam napravio.

Dobro skužili smo od čega se sastoji i kako radi. Sad je pitanje gdje je to počelo? Tko se prvi sjetio napraviti tu napravu?

Jednim djelom bila je to ideja poznatog talijanskog umjetnika na početku 20. stoljeća imena Bruno Munari. I on je imao više beskorisnih naprava kao umjetničke radove, ali to nisu bile naprave koje sam opisao u početku ovog članka. To zapravo uopće nisu bile funkcionalne naprave. Više su to bile skulpture koje su se ja pretpostavljam polako okretale u mjesto, ili barem dobivam takav dojam iz slika koje sam uspio pronaći na internetu. Ali ipak vrlo je zanimljivo da je umjetnik smislio koncept, ili ideju nekog stroja.

To me podsjeća na dva Kineska umjetnika Sun Yuan i Peng Yu koja su prije par godina napravili pravi stroj koji radi. Stroj se može opisati kao robotska ruka sa lopatom koja konstantno oko sebe pomiče gustu crvenu tekućinu koja podsjeća na krv. Dosta je zanimljiva stvar, no to sam spomenuo jer sam htio povezati misao da umjetnici nekada naprave neku spravu koja svojom konstantnom radnjom i izgledom predstavlja umjetničko djelo. Sad sam malo previše odlutao od teme.

https://www.flickr.com/photos/dalbera/48336340282

Beskorisnu napravu koju sam opisao na početku prvi je osmislio Američki profesor Marvin Minsky 1952. godine i nazvao “Ultimate machine”. Profesor Minsky bio je jedan od pionira umjetne inteligencija na poznatom fakultetu MIT. Kako bilo, on je osmislio onu jednostavnu shemu naprave koja kada se upali odmah se sama i ugasi. Tu napravu je napravio iz zabave i kao neku filozofsku foru.

Iako je profesor Minsky osmislio koncept i shemu, njegov kolega sa fakulteta Claude Elwood Shannon je odlučio fizički konstruirati stroj. I tako je nastala prva beskorisna naprava.

Nakon tog ne tako poznatog otkrića, u kasnijim godinama neke kompanije su koristile isti koncept za proizvodnju igračaka. Na primjer kada se pritisne gumb, iz kutije izađe čudovište i opet pritisne prekidač.

Zanimljivo mi je kako nema baš puno edukativnih sadržaja na internetu koji pokazuju kako sami da napravimo beskorisnu kutiju. Ima nešto, ali čini mi se kao da si nitko nije dao previše truda da u detalje objasni postupak. Ne kažem da je takvo nešto baš potrebno. Samo ne znam kako ljude ne zanimaju takve stvari.

Stroj koji sam sebe isključi kad ga uključiš. Nešto je nevjerojatno čudno i smiješno u tome. Ne znam zašto.

Join the conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *