Skip to content
Home » Blog » FPV Dronovi

FPV Dronovi

Najbrži FPV dron na svijetu. Nedavno je Red Bull objavio video kako se dron utrkuje sa formulom 1. Ne samo sa formulom, nego i sa trenutnim svjetskim prvakom formule 1 Maxom Verstappenom. U ovom članku bih volio pojasniti FPV dronove i jedan od najbržih dronova s kamerom.

Prije svega što je to FPV dron. Takozvani pogled iz prvog lica dron je dron sa montiranom kamerom i video transmiterom. Najčešće možemo vidjeti kako piloti dronova imaju VR naočale na glavi i vide što njihov dron vidi. Baš zbog toga su FPV dronovi postali toliko popularni.

Kako bi sami vidjeli kako to izgleda samo je potrebno na YouTube upisati “FPV Drone footage”. Gotovo uvijek su takvi dronovi trkači dronovi. Što znači da su napravljeni za brzinu i potpuno su ručno upravljani.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:71188-fpv-components.jpg

Cijelo društvo zabave i sporta se razvilo oko takvih dronova. Postoje razne trke gdje se natjecatelji natječu tko će prvi proći kroz poligon sa preprekama. Osim toga isti dronovi se koriste i u svrhu raznih snimanja kao što je snimanje formule F1 po stazi, što ču ubrzo objasniti.

Kada bi netko htio kupiti takav dron, osim drona trebao bi još par stvari. Sva oprema se dijeli na opremu u zraku i opremu na tlu. Oprema u zraku je naravno dron koji najčešće ljudi sami sastavljaju. Za dron je potrebno 4 motora, upravljačka ploča, odašiljač i baterija. Cijene su posvuda, no pretpostavljam da bi se za 200 eura, čak i niže mogao sastaviti dron.

Oprema na tlu se sastoji od upravljača drona odnosno daljinskog i FPV naočala. FPV naočale su kao VR naočale koje idu na glavu i preko njih se vidi što kamera drona vidi. Cijena tih naočala se kreče od 100 eura pa sve do neba. Dodatno se na dron može montirati GO Pro, jer je kamera na dronu tek dovoljna da se vidi upravljati.

Da se vratim na RedBull video. RedBull je pozvao tim za dronove zvan Dutch Drone Gods kako bi demonstrirali svoj brzi dron. U videu je dron nešto drugačiji od onih koje sam do sada vidio. Više izgleda kao raketa. Ispada da je to dizajn usmjeren za najveću brzinu letenja. Takav dron ne može samo lebdjeti na mjestu da bi snimao, nego mora biti konstanto u pokretu kako bi bio u horizontalnom položaju.

Dron je u videu postigao maksimalnu brzinu od 315 km/h na ravnoj crti. Problem je što formula na stazi prolazi kroz svakakve zavoje. U jednom trenutku formula dolazi do dva oštra zavoja jedan za drugim, a dron ne smije stati niti previše usporiti. Ne smije puno usporiti jer če izgubiti ravnotežu u zraku, tako da pilot mora malo manevrirati po zraku da bi ostao pri brzini. Kako bilo dron je bez problema pratio formulu i snimio do sad neviđeni prizor formule iz zraka.

Dizajn drona korištenog u videu je osmislio Youtuber imena Luke Maximo Bell, i on je uspio postići brzinu od 401km/h. Što je malo više od Dutch Drone Gods ekipe. Maximo je sam 3D printao kućište i sastavio cijeli dron sa kojim je postigao najveću brzinu ikad.

Pomisao da je moguće sam napraviti nešto što će biti bolje ili brže od komercijalnih stvari koje se prodaju je nevjerojatna. Što puno govori o ljudima i hobiju i nadam se da će se tako nastaviti i da će znatiželjni pojedinci nastaviti voditi put.

Join the conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *