Skip to content
Home » Blog » Interaktivne priče sa Deckerom

Interaktivne priče sa Deckerom

Već neko vrijeme imam želju napraviti igricu. Odnosno neku priču sa kojom igrač može komunicirati. Umjesto da se samo čita priča možeš ju igrati, možeš ti biti glavni lik. To je zapravo i ideja igrica po meni.

Ako je itko ikad pokušao napraviti igricu zna da to nije nikako jednostavan posao. Posao koji zahtjeva puno uloženog vremena. To bi bilo izvedivo kada ne bi imao obaveze koje imam i kada bi bio dovoljno odlučan odvojiti cijelu sljedeću godinu samo na učenje kodiranja igara. Osim kodiranja puno vremena bi otišlo na dizajniranje, crtanje likova, zvukova i glazbe. Za jednu osobu to je jednostavno previše.

To me dovodi do današnje teme, odnosno do softvera koji sam otkrio čitajući jedan članak. Softver o kojem pričam zove se Decker i pomoću njega se mogu napraviti zanimljive “Igre” ili interaktivne priče. Zašto tako oprezno pišem, i zašto sam napisao igre sa navodnicima? Zato jer je program pomalo specifičan.

Radi se o programu koji je napravio John Ernest u slobodno vrijeme kao hobi. Program je otvorenog koda i nalazi se na githubu. Pomoću Deckera mogu se izrađivati interaktivni dokumenti sa slikama , zvukovima i tekstom. Moguće je čak i kodirati razna ponašanja tih slika, zvukova i teksta sa posebnim programskim jezikom kojeg je tvorac programa sam osmislio.

Što je još zanimljivije je da se sve slike koje se ubace u program pretvore u takozvani 1bit art. To je namjerno tako jer je Decker napravljen po uzoru na stare dane računala još u doba Apple Macintosha. Zapravo program je napravljen po uzoru na jedan drugi program koji je bio na Macintoshu a zvao se HyperCard. Dakle cijeli program podsjeća na taj staromodni stil. Iako nikad nisam imao priliku koristiti to računalo vidim u čemu je poanta.

Na web stranici Deckera vidi se kako je program iznimno lijepo dokumentiran. Zapravo je teško vjerovati da je jedna osoba to sve uspjela sama. Na početnoj stranici uz kratki opis programa postoji ogromna dokumentacija o samom programu, pa zatim o programskom jeziku koji se zove Lil, pa razni primjeri što se sve može napraviti u Deckeru. Osim toga meni najdraži dio je početni vodič za korisnike. Kada se klikne na “Decker: A Guided Tour”. Stranica te odvede na interaktivni vodič koji je napravljen u Deckeru i odmah možeš isprobavati sve što ti se pokazuje.

Sada dolazimo do još jednog iznenađenja koje sam primijetio u linku stranice. Link slijedi: beyondloom.com/decker/. Što me navodi da je Decker samo jedna stavka na toj stranici, pa sam išao istražiti što tu još ima.

Ako odem samo na: beyondloom com. Shvaćam da sam na nečijoj portfolio ili hobi stranici. Nešto slično kao moja stranica, ali puno naprednijoj i više okrenutoj ka programiranju. Što je najzanimljivije meni osim članaka na blogu tu su male igrice, razni programi uključujući i Decker, i poprilično dugačak strip. Ova stranica je tamo gdje ja idem ali je nekoliko desetaka koraka ispred mene u svakom pogledu.

No dobro natrag na Decker. Decker isto objavljena na web stranici Itch.io. Stranica na koju ljudi objavljuju razne male igrice i programe koje su sami napravili. Nakon što je Decker tamo objavljen, već su neki počeli koristiti program da bi izradili vlastite interaktivne igre i priče. Na žalost program nije toliko popularan tako da je teško pronaći forum postove ili YouTube videa koji pričaju o Deckeru.

Kako bilo ovo je jedan zanimljiv i inspirativan projekt kojeg je John Earnest napravio iz hobija, i bit će zanimljivo sljedećih nekoliko dana proučavati program da vidim što sve može.