Skip to content
Home » Blog » Koncertna dvorana u Vegasu, MSG Sphere

Koncertna dvorana u Vegasu, MSG Sphere

U zadnje vrijeme mogli smo čuti zanimljive vijesti iz Las Vegasa. Otvorila se nova koncertna dvorana u Vegasu. Koncertna dvorana je možda kriva riječ, no ovakvo nešto još nisam vidio tako da si mogu priuštiti pogreške.

Slike građevine u obliku kugle i sa gotovo nestvarnim prizorom specijalnih efekata po fasadi o kojima ču kasnije u tekstu bile su posvuda po internetu. Radi se o naj naprednijoj dvorani za događaje u svijetu.

Visoka svojih 112 metara i široka 157 metara nalazi se istočno, gotovo preko puta poznatog casina i hotela Venetian Resort. Specijalni efekti koje smo svi vidjeli na slikama i snimkama su programabilna svjetla po čitavom vanjskom oplošju kugle (54 000 metara kvadratnih). Dvorana je nešto niža od kugle, odnosno ne prostire se do vrha kugle, nego kugla tvori tako reći kostur oko dvorane.

Unutar kugle nalazi se dvorana sa punih 18600 sjedala za razne događaje i koncerte. Sjedala su postavljena po uzoru na amfiteatar, odnosno u polukrug. Kao još jedna atrakcija u unutrašnjosti nalazi se najveći u svijetu 16K LED ekran sa površinom od 15 000 metara kvadratnih na kojem će se moči prikazivati specijalni efekti, uvećana snimka izvođača ili filmovi.

Da bi shvatio koliko je taj ekran velik. Korijen iz 15000 je približno 122 metra. Dakle u slučaju da je ekran kockast bio bi 122×122 metara. Za usporedbu ču uzeti nogometni teren koji u najvećem obliku ima 120×90 metara, dakle 10800 kvadrata. Za dodatni ugođaj postavljeno je 164 000 zvučnika po dvorani. Uz savršen zvuk dolaze i 4D efekti sa mirisnim efektima i efektom vjetra.

Projekt je 2018. godine najavila tvrtka Madison Square Garden. Izgradnja je krenula 2019. godine sa početnim planom ulaganja od 1.2 milijarde dolara i sa predviđenim otvaranjem u 2021. godini. Problem je stvorila pandemija i opskrba građevinskim materijalom, tako da je projekt morao biti odgođen neko vrijeme. Popraćeno problemima i dodatni troškovi su rasli od početnih 1.2 milijarde, pa 1.66 milijarde, 2 milijarde i na kraju 2.3 milijarde dolara je konačna cijena projekta.

Za nekoga poput mene volio bih spomenuti da je tijekom izgradnje korištena četvrta u svijetu najveća građevinska dizalica Demag CC-8800 koja se može ispružiti 80 metara u daljinu i 150 metara u visinu. Najveća težina koju može podiči je 1600 tona. Dizalicu su morali dopremiti brodom iz Belgije, zatim je bilo potrebno nebrojeno puno kamiona da se svi dijelovi dizalice dopreme do gradilišta. Kad su svi dijelovi bili na jednom mjestu, korištena je manja dizalica kako bi se složio Demag CC-8800.

Unatoč svim preprekama u radovima kugla je službeno po prvi put upaljena 4.7.2023. godine. Odakle su proizašle sve slike koje smo mogli vidjeti po internetu. Službeno puno otvaranje dvorane zakazano je za 29.9.2023 sa grupom U2.

Građevine kao ove potaknule su me na razmišljanje zašto ovakvo nešto nije ranije napravljeno. Naravno cijena je enormna, no ako pogledamo koliko se novaca ulaže u nove filmove i serije sa specijalnim efektima. Zašto jednako novaca ne odlazi u način i iskustvo gledanja tih filmova. Kino dvorane po meni su već neko vrijeme iste, došao je 3D i 4D ugođaj no ta je tehnologija već odavno poznata. Dvorane kao MSG Sphere su nova i uzbudljiva tehnologija koju će biti zanimljivo pratiti, odnosno hoće li biti prihvaćena kao novi uzor za veće i bolje, ili će sve ostati na starom.